Lieve mama,

Op 17 mei 2008 heb ik mijn zoon, jouw kleinzoon Joey op de wereld gezet. Vandaag op Moederdag denk ik terug aan die dag en aan de pret. Die we zouden hebben als hij er zou zijn geweest. We hadden vandaag dan vast gevierd en gefeest. Welk cadeau zou hij op school voor mij hebben gemaakt? En zou het ontbijt op bed me hebben gesmaakt? Dat soort vragen stel ik mezelf ieder jaar. En raken keer op keer de gevoelige snaar.

Joey is namelijk na 19 weken zwangerschap dood geboren. Ik was heel verdrietig en ik voelde me verloren. Maar jij was toen ernstig ziek en wilde niet meer leven. En het broertje van mijn schoonzus, bijna 30, was opgegeven. Allemaal in dezelfde maand, dus ik ging vergelijken. Wat erger was en ik vond mijn verdriet minder en ik wilde niet bezwijken. Ik moest er voor de anderen zijn, dus ik stopte het weg mijn eigen pijn. Ik ben snel weer gaan werken want thuis werd ik niet blij. In zo’n Vinex wijk wonen er zoveel jonge moeders op een rij. Op mijn werk was een directe collega ook zwanger en dat was zwaar. Het was een schat maar ik nam toch afstand van haar. Ik bouwde een denkbeeldige muur om mij heen. Dat voelde veilig en het beschermde me tegen alles en iedereen.

Af en toe bloeide ik als muurbloempje op om in het najaar weer te verdwijnen, want dan drukte ik op stop. Afgelopen zomer was ik klaar met mijn muur. Ik wilde naar de andere kant voor het avontuur. Iemand met een bloemnaam heeft me geholpen en de moker gegeven. De wortels van het muurbloempje kwam ik tegen en ik hield ze in leven. Ik heb ze in de volle grond gezet als symbool voor een nieuw begin.

Op 6 februari (jouw verjaardag) zat er voor het eerst een bloem in. Die dag mocht ik ten overstaan van 150 prachtige vrouwen mijn verhaal vertellen. En ik besefte me dat de muur echt weg was en voelde de tranen opwellen. De staande ovatie kwam ook binnen en gaf mij de kracht om te gaan bloeien als nooit ervoor wat had ik daar naar gesmacht. Het idee van mijn bedrijf Unieki is toen ook geboren. Vanaf nu vertel ik aan iedereen die het wil horen: Dat ik moeder ben van Joey en Unieki, mijn favorieten. En dat Unieki vrouwen helpt aan zelfvertrouwen, zodat ze kunnen gaan genieten. Dat is immers waarvoor je moeder je op de wereld heeft gezet.

Fijne Moederdag mama dankjewel dat ik er ben, je dochter Nicolet(te).