Lieve mam,

Ik had nog zoveel dingen aan je willen vragen. Het is niet dat het aan me blijft knagen. Maar gewoon interesse en om dingen te verklaren. Hoe jij de gebeurtenissen in jouw leven hebt ervaren. Bijvoorbeeld: Hoe was jouw kindertijd? Van welke dingen heb je spijt? En zwanger zijn van mij? Was je misselijk, bezorgd en/of enorm blij? En toen ik er eenmaal was, die kleine uk. Vond je dat spannend of maakte je niet druk? En toen jij je eigen bedrijf begon. Hoe wist je zo zeker dat je het kon? Ben je altijd trots op mij geweest? Heb je het moederschap gezien als feest? En hoe je je voelde toen je net zo oud was zoals ik nu ben? Was je gelukkig, tevreden en helemaal zen?

Ik kan nog wel even doorgaan, maar je snapt wat ik bedoel. Met elkaar praten over dingen met je hart en je gevoel. Niet over de koetjes en kalfjes maar dieper graven, zodat ze meer inzicht en een gevoel daarbij gaven. Dat hebben we eigenlijk niet veel gedaan en dat zal nu ook niet meer gaan. Want het is vandaag 5 jaar geleden dat je bent overleden.

Jouw generatie is daarmee niet opgevoed. Praten over je gevoel dat deed bijna niemand, dus dat voelde niet goed. Ik heb het ook niet van jou geleerd en dat bedoel ik niet verkeerd. Inmiddels ben ik daar verder mee

en praat ik meer over mijn wel en wee. Dat voelt als een bevrijding. Al neemt mijn hoofd af en toe nog de leiding. Ik praat veel vaker vanuit mijn hart. Uiten van dankbaarheid is daarvan een mooie start.

Ik ben dankbaar voor de mooie gesprekken die we wel hebben gehad. Je was zo bijzonder en een hele lieve schat. Ik mis je en ik wil zeggen dat ik van je hou en dat ik trots ben op jou. Jij hebt me gemaakt zoals ik ben. Je bent en blijft een superwoman!

Liefs van je dochter 💛

PS Ik wil iets vragen aan de lezeres van dit gedicht en voel je uiteraard niet verplicht. Durf jij zo’n diepgaand gesprek met je moeder aan? Als ze er niet meer is of je hebt geen contact zal het niet gaan. Misschien heb je een dochter en voer je deze gesprekken met haar en ben je elkaar naderhand heel erg dankbaar. Ik ben benieuwd of je het gesprek aan gaat of dat je het liever bij de alledaagse dingen laat.