Afgelopen zondagmiddag was ik in Amsterdam bij de workshop van Esther Jacobs Van idee tot boek. De wens om een boek te schrijven heb ik al een tijd, dus naar zoiets was ik op zoek. De introductie klinkt goed want ze gaan antwoord geven op diverse vragen zoals: Hoe begin je met het schrijven? En hoe kun je gemotiveerd blijven? Esther en een bevriende uitgever gaan ons ook helpen met het maken van een begin. Thee / koffie en lekkere hapjes staan op tafel en iedereen heeft er zin in.

De anderen vertellen over hele mooie onderwerpen en zelfbedachte methodieken. En al snel hebben we het over modellen en statistieken. Na 9 beginnende schrijvers mag ik mezelf voorstellen en over mijn boekidee vertellen. Ik ben een beetje onzeker geworden door de anderen en ik heb nog geen letter op papier dus ik kan het onderwerp nog veranderen. Ik breng twijfelend uit: Ik ga een boek schrijven over onzekerheid, want dat is waar ik mijn hele leven tegen strijd.

Het onderwerp wordt enthousiast ontvangen en ik krijg meteen een brandend verlangen. Dit boek gaat er komen en de idee├źn blijven stromen. Het wordt een bestseller denk ik vol vertrouwen. Niemand die dat nog kan tegenhouden. Esther geeft me aan het einde nog wat waardevolle input met dat uitwerken ben ik voorlopig wel even zoet.

Na afloop word ik door een deelnemer aangesproken. Mag ik je wat tips geven om je zekerder te voelen? Ik zeg: Ja want dat zal hij vast heel aardig bedoelen. Hij vervolgt: Je komt onzeker over door je donkere make up op je ogen en je loopt met je rug iets gebogen. Als je nu als Superman (hij doet het voor) gaat staan dan is je onzekerheid van de baan. Heb ik je hiermee geholpen? vraagt hij heel zeker van zijn zaak. En ik zeg overrompeld: Ja dankjewel en ik denk NEE en nu snel weg voordat ik mijn zelfvertrouwen kwijtraak.

Hij zal het vast en zeker goed bedoelen. Alleen geen idee hebben hoe het is om je onzeker te voelen. Ik weet dat niet iedereen dit gevoel kent omdat je van nature heel zelfverzekerd bent. Ik bedenk me op dat moment dat ik het boek wil schrijven voor vrouwen, want mannen hebben volgens mij een andere methode nodig om zelfverzekerdheid op te bouwen.

De opmerking is ook meteen een bevestiging dat dit boek van mijn dromen er moet komen. Met een methode hoe je WEL meer zelfvertrouwen kweekt en met tips zodat je niet in de stress raakt als er iemand jou afkraakt. Wat het precies wordt zit nog in mijn hoofd, maar het boek over onzekerheid komt er Beloofd!