Iedere vrijdagavond als ik naar de Voice kijk zie ik mooie talentvolle meiden met een droom waar ik de jongere versie van mezelf mee vergelijk. Er draaien 4 stoelen, de coaches praten vol lof en ze zeggen “Ik wil jou”. De familie en vrienden staan achter het raam en zijn zo trots als een pauw

Toen ik zo oud was leek ik daar in de verste verte niet op. Als ik had kunnen zingen had ik het sowieso nooit gedaan, want als ik iets nieuws of afwijkend wilde doen drukte mijn omgeving meteen op stop. “Doe maar normaal dan doe je gek genoeg” zeiden mijn ouders altijd. Ik ontwikkelde daardoor een innerlijke strijd.

Ja, ik was erg verlegen tenminste die stempel kreeg ik mee en ik bevestigde dat steeds vaker van lieverlee. Nooit iets zeggen tijdens een kringgesprek en me vaak terugtrekken op mijn kamer, mijn veilige plek. Voor mijn eigen mening kwam ik nooit uit. Als ik mijn mond al open deed kwam er alleen een onhoorbaar geluid. Veel dingen werden voor mij dus bepaald ook al voelde ik me daardoor verdwaald.

Mijn studiekeuze sloot bijvoorbeeld mooi aan bij een goede kans op de arbeidsmarkt en niet bij mijn binnenste gevoel. Dat had iets compleet anders geweest, maar ik durfde niet te gaan voor mijn eigen droom en doel. Grote beslissingen liet ik door anderen nemen, want zo dacht ik lange tijd dan kom ik nooit in de problemen. Ik waaide dus met vele winden mee en zei bijna nooit nee.

Maar eigenlijk zei ik constant nee tegen mezelf en had ik dat niet door. Het zorgde er voor dat mijn hart bevroor. Het hoefde immers nooit na te denken wat ze van iets vond, dus hield ze uiteindelijk haar mond. Ik werd gevoelloos, omdat ik nooit voor mijn eigen gevoel koos.

Een tijd geleden besloot ik dat ik niet meer wilde leven als robot, dus haalde ik mijn hart van het slot. Het heeft wel wat moeite gekost maar eindelijk is het gelukt en ben ik van de gevoelloosheid verlost. Soms val ik nog even terug, omdat sommige dingen heel heftig zijn en ik bang ben voor de pijn. Het gaat steeds vaker goed en ik heb goede moed.

Leef jij vanuit je hart of ben je verstart?