Ik zag laatst een Ted talk van Reshma Saujani op mijn iPad, die heeft me ontroerd en aan het denken gezet. Ze kijkt naar het ontstaan van vrouwelijke onzekerheid met een andere bril. Ze zegt: Tussen de manier van opvoeden van jongens en meisjes zit het verschil. Jongens worden namelijk geleerd om ruw te spelen en om stoer te zijn. Meisjes worden juist geleerd voorkom mislukking, voorkom risico en voorkom groeipijn. Daarom durfde ik niets te doen zonder dat ik zeker wist dat ik het kon. De reden van perfectionisme, faalangst die al vroeg in mijn leven begon.

Wij vrouwen hebben het dus van huis uit meegekregen. Niet voorop lopen, wees lief en een beetje verlegen. Wij willen eerst zeker weten dat we ergens goed in zijn. En daarin zit het precies het venijn. We zijn net zo goed in dingen als mannen, maar door de perfectie laten we ons bijvoorbeeld verbannen. Uit mooie functies, omdat we niet aan 100% van de kwalificaties voldoen. En werken we dus liever onder ons niveau tot aan ons pensioen.

Wil jij dat alle vrouwen net zo stoer worden als mannen? En de faalangst en het streven naar perfectie bij vrouwen uitbannen? Heb jij een dochter? Kijk eens naar wat je haar vertelt. Zet jij haar aan tot perfectie en faalangst of juist tegenovergesteld? Leer jij om je dochter risico te nemen en voor haar mening uit te komen? Zodat geen mooie kansen haar worden ontnomen. Geef jezelf en je dochter zelfvertrouwen. En laat de wereld bestormd worden door powervrouwen!